Produkcja wielu rodzajów wędlin

11 lutego 2019 Off By admin
Produkcja wielu rodzajów wędlin
Jesteśmy narodem mięsożernym. Normalny Polak nie wyobraża sobie dnia bez kotleta, lub wędliny. Mięso jest świetnym źródłem wartościowego białka i żelaza. Obok innych produktów pochodzenia zwierzęcego jest najlepszym źródłem pełnowartościowego białka. Mieści ono wszystkie konieczne aminokwasy, jakich organizm nie potrafi sam wykształcić, a które są konieczne do konstrukcji tkanek. Posiada również tę zaletę, że jest poprawniej przyswajalne niż białko roślinne.

Mięso i wyroby mięsne, które kupisz tu: strona mieszczą sporo białka które jest niezbędne do nabrania prawidłowej masy ciała i masy mięśniowej. Białko spełnia funkcję budulcową, więc jest niezbędne, przede wszystkim w czasie dorastania i dojrzewania. Jego brak może wywoływać niedostatek masy ciała, niedowagę i mały wzrost wzrostu.
Ważne jest, żeby konsumować w miarę możliwości przeróżne rodzaje mięsa. Aby porządnie zbilansować spożywanie mięsa, dobrze jest spożywać parę razy w tygodniu mięso, dwa razy w tygodniu tłuste ryby, a raz w tygodniu nasiona z roślin strączkowych. Do przygotowania mięsa najodpowiedniej jest używać oliw roślinnych, a potrawy z mięsa dobrze jest podawać z jarzynami.
kiełbasa

Autor: ZM Pekpol
Źródło: ZM Pekpol

Zakład mięsny (Nelpol) sporządza wiele rodzajów wędlin. Wędliny to przetwory mięsne, do jakich możemy także zaliczyć wędzonki, także mięso peklowane. Najbardziej znane, to szynka, polędwica, lub baleron. Wędliny bez wątpienia posiadają zalety pożywne. Z wyjątkiem białka są źródłem żelaza, cynku i fosforu. Do ich wyrobu wykorzystuje się nie tylko mięsa i przypraw, lecz również rozmaite dodatki. Ma to na celu poprawę zabarwienia, smaku i wytrzymałości wędlin. Wobec tego, potrafią one zawierać dodatkowo dużą dawkę soli, tłuszczu i sodu. Przy kupnie wyrobów wędliniarskich winna obowiązywać dewiza, iż poprawniej kupić mniej droższych i lepszej jakości, niż więcej słabej formy i smaku.

Najistotniejszą sprawą jest istota tego, jak znaczący jest mądry właściwy wybór wyrobu. Dzięki temu, nie będziemy opychać się się wędlinami o znacznym składzie tłuszczu i uzupełnień chemicznych. Jedzmy nie wyłącznie dla zadowolenia, ale i dla zdrowia. Wypada pamiętać, że podłożem zdrowego i bezpiecznego odżywiania się, jest umiar i rozsądek.