Jakie przetwory z jabłuszek?

16 września 2020 Off By admin
Jakie przetwory z jabłuszek?
Smaczne oraz niskokaloryczne jabłuszka możemy jeść do woli na surowo. Tak samo znakomicie sprawdzą się w przetworach, a także deserach oraz daniach wytrawnych. Jak wykorzystać jabłuszka w kuchni? Przedstawiamy propozycje na dania oraz przetwory z jabłuszek.

detektyw

Autor: Miran Rijavec
Źródło: http://www.flickr.com
„Cudze chwalicie, własnego nie znacie” – głosi stare powiedzonko. I jest w nim sporo racji, bowiem pomimo że jabłka są jednymi z najlepszych owoców, to nader chętnie sięgamy po egzotyczne. Zwiastunem akcji „zjedz owoc jabłoni” był wąż, jaki skusił Ewę do skonsumowania owocu. Konsekwencje tego nierozważnego kroku znamy.

Czy prezentowany wątek okazał się dla Ciebie ciekawy? To świetnie, gdyż jak wejdziesz tutaj, przeczytasz pożyteczne informacje (https://reklamywiktor.pl/oferta/ulotki-plakaty-wizytowki.html), które Cię niewątpliwie zaabsorbują.

Teraz, wiele lat po tym zdarzeniu, wymiar akcji zapoczątkowanej przez węża może być inny – nie przekaże nas od razu do edenu, lecz może nadzwyczaj poważnie wpływać na stan zdrowia, nastroju i porwać do intensywniejszej roboty na rzecz społeczeństwa obywatelskiego, jak także pięknie wpisać się w nurt tak modnych jak też popularnych tendencji narodowościowych. Ja by nie było jabłko to nasz skarb, owoc narodowy. Jest wokół czego się skupiać. O ile okoliczna hurtownia owoców oferuje parę odmian jabłek – koniecznie posmakuj każdego.

Co możemy zrobić z jabłuszek? Mus jabłkowy – doskonały dla dzieci nieomal w każdym wieku, dodawać go możemy do kleików, serków, klusek, konsumować na deser, na przykład zamiast tego ze słoików sklepowych.

Czyżby nasz artykuł przypadł Ci do gustu tak silnie, że chcesz zaznajomić się z innym? To rewelacyjnie. Więc tutaj kliknij, aby przeczytać więcej informacji.

Dla dorosłych przydaje się jako nadzienie do placków, dodatek do serów oraz jogurtów. Dżem z jabłek – wykorzystanie jednakowo jak wyżej, oraz na kanapki. Konfitura jabłkowa – jak wyżej oraz do kruchych ciastek lub drożdżowej babki i do popołudniowej herbaty (zobacz stronę). Sok z jabłuszek – nie musimy chyba nikogo uświadamiać – zdrowszy i tańszy niż ten ze sklepowej półki.

Po dodaniu do niego wody , soku z cytryny, mięty czy natki pietruszki, joty miodu można z niego robić naprawdę doskonałe napitki (w wersji pasteryzowanej będzie rezerwą napojów na zimową porę). Producenci jabłek oferują jabłuszka w przeróżnych odmianach, wskazane jest zatem popróbować rozmaitych ich rodzajów.