Czym jest Dobra Praktyka Higieniczna oraz jak trzeba ją wprowadzić?

24 września 2018 Off By admin
Czym jest Dobra Praktyka Higieniczna oraz jak trzeba ją wprowadzić?
Dobra praktyka higieniczna, odmiennie ghp, to procedury oraz dyspozycje, jakie dotyczą aspektów higienicznych. Jest to obowiązkowe narzędzie do utrzymania porządku i schludności i higieny w zakładzie. Zasady te znajdują się w zakładowych Księgach Higieny w firmach, które przynależą do sektora żywnościowego. Zasady te zdołają różnić się od siebie, w zależności od tego, jak duży jest dany zakład. W jednym zakładzie może być nawet kilka Ksiąg Higieny, w szczególności jeśli mamy do czynienia z dosyć wielkim przedsiębiorstwem lub firmą.

Niezwykle ważkie jest to, aby Księga Higieny była przejrzysta, dzięki czemu bezproblemowo można dodawać następne zasady (http://aspatrust.com/nowe-zasady-rejestracji-w-krs-i-urzedach.html) czy też je usuwać. Nie ma również kłopotów z odszukaniem poszczególnych zasad, jakie mieszczą się w Księdze.

Szkolenie BHP

Autor: Campus Party Brasil
Źródło: http://www.flickr.com

Bez wątpienia w Księdze Higieny powinny znaleźć się zasady, które precyzyjnie przedstawiają procedury robienia poszczególnych zabiegów higienicznych w zakładzie. Między innymi są to: częstotliwość mycia przestrzeni i pomieszczeń produkcyjnych lub urządzeń, termin mycia albo także częstotliwość szkoleń dla pracowników. Księga nierzadko jest podzielona na rozdziały, w poszczególnych rozdziałach mieści się opis firmy albo zakładu, higiena personelu, mycie, dezynfekcja, a także weryfikacja, specyfikacja środków oraz urządzeń oraz kurs ghp bądź warsztaty ISO – certyfikacja iso 27001 -. Pracownicy systematycznie winni odbywać tego rodzaju kursy.

Higiena w pracy jest ważna – sprawdź na stronie ISO.

Każdy z tych rozdziałów musi być konkretnie napisany, muszą znaleźć się tam najistotniejsze wiadomości. To niesłychanie znaczące, żeby w zakładzie panowała dobra praktyka higieniczna, albowiem ma się tam styczność z żywnością, jaka później trafia na półki sklepowe. Nie wolno dopuścić do jakichkolwiek zaniedbań, jakie mogłyby sprawić, że dana żywność zostałaby zatruta poprzez wirusy czy też bakterie. Trzeba również walczyć ze wszelkimi zaniedbaniami i podejmować dobre kroki i działania zapobiegawcze czy też likwidujące takie zaniedbania. Każdy pracownik zakładu posiada obowiązek szanowania zasad, jakie znajdują się w Księdze Higieny.