Ostry nóż, czyli bezpieczne krojenie

Wielu ludzi przeraża idea ostrych noży w kuchni. To zwykła bajda jak też domowy zabobon.


Jestem w tysiącu procentach pewny, iż taki ktoś przenigdy nie miał w dłoniach dobrego noża, np. kramer knives.


elementy
Źródło: pixababy.com


Jeśliby miał sposobność chwycić w dłoń dzieło mistrzów kowalstwa, wywodzące się z Japonii, po czym bez napięcia, pośpiechu jak też, co najistotniejsze, zrażeń, krajał kilkanaście minut, rzekłby, że nie odda noża za żadne skarby. W kuchni, wbrew pozorom, czyhają przeróżne groźby – chlapiący olej, gorąca woda, czy też wywar, grzejące się naczynia, ich mocowania, tępe noże plus ogrom drugich utrudnień. Tępe noże to jedno z najstraszniejszych zagrożeń. Taki nóż łatwo będzie w stanie ześliznąć się z krajanego artykułu, możemy się za jego sprawą dotkliwie pokaleczyć. Do krajania tępym nożem potrzeba nadzwyczaj dużo siły, ażeby cokolwiek udało się ukroić, czy też poszatkować.




Do tego dochodzi materia zdrowotna, o jakiej niewielu myśli. Tępy nóż nie jest w stanie pokroić konkretnego produktu (mięsa, jarzyn, ryb, itd.) bez zmiażdżenia włókien, czy struktur mikrokomórek, w jakich zawarta jest cała esencja tego, co siekamy – soki, wartości kaloryczne surowego półwyrobu. Tępy nóż wyciska nawet sok na deskę. A im więcej go wyciśnie, tym mniej wartościowy będzie pokarm. Pionierskie noże dla mistrzów kuchni – jest to pierwsze, co nadchodzi na myśl w trakcie kontaktu z marką Miyabi 5000mcd santoku.


Każdy z tych wyjątkowych noży to majstersztyk, które rzuca na kolana ostrością oraz czarem. Należy jednak pomnieć, iż sprawne ich stosowanie ich wymaga troszeczkę wyczucia jak też ofiarności.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer