Co to jest liofilizacja? Jak wygląda taki proces? Jaka żywność spotykana jest w postaci właśnie takiej?

Coraz częściej spośród osób, jakie sporo czasu spędzają na ćwiczeniach mających na celu ukształtowanie swojej sylwetki, mówi się o żywności liofilizowanej. Jak coś takiego jest produkowane oraz czym jest tego typu żywność? Czemu może być właściwym wyborem dla tych, którzy dużo ćwiczą?


Taki proces liofilizacji polega na zmrożeniu takiego artykułu, a następnie odwodnienia go.


Zamrożenia często dokonuje się na przykład ciekłym azotem, który pozwala otrzymać bardzo niską temperaturę w stosunkowo krótkim czasie. Takie zmrożone artykuły daje się do próżni oraz dopiero potem pozbawia się wody. Podczas liofilizacji wykorzystywane są liofilizatory. Gdy mowa o żywności, to w konsekwencji powstaje artykuł o innym kształcie i wymiarach, jak też jest on lżejszy aniżeli wcześniej. Tego typu technikę rozpoczęto pierwszy raz wykorzystywać robiąc lżejsze oraz zdrowe racje żywnościowe dla żołnierzy walczących w czasie II Wojny Światowej.


firm
Autor: Lies Thru a Lens
Źródło: http://www.flickr.com




Bardzo często spotykamy warzywa oraz owoce liofilizowane, jakie mogą służyć, jako wartościowy posiłek dla osób trenujących owoce liofilizowane. Żywność liofilizowana zachowuje bowiem pierwotne wartości odżywcze. Nie ma strat w witaminach jak i składnikach mineralnych. Również ilość białek, węglowodanów jak i tłuszczy pozostaje mniej więcej taka jak była. Mniejsza waga takiej żywności i mała objętość także nie jest tutaj bez znaczenia.


W konkretnej, racjonowanej porcji mamy w dokładny sposób podaną ilość różnych substancji, co jest ułatwieniem dla trenujących, jacy jeść muszą bardzo określone ilości takich substancji pełna oferta tutaj. Od czasu do czasu można się posiłkować tego typu produktami bez straty dla formy.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer