Lapidarny przewodnik po nowoczesnej hali, gdzie wytwarza się artykuły spożywcze

Kiedy w domu pojawiają się goście, to gospodarze częstują przybyłych czym chata bogata. To właśnie wtedy na ławach lądują mniej albo bardziej wymyślne potrawy oraz, obowiązkowo, kawa i herbata czerwona. Tak już przyjęło się w polskiej tradycji, że należy wykazać się gościnnością, kiedy do mieszkania przychodzą sąsiedzi albo druhowie. W takich sytuacjach rzadko zastanawiamy się, w jaki sposób powstały towary, które stawiamy przed gośćmi.


badania w laboratorium
Autor: Iqbal Osman
Źródło: http://www.flickr.com
A więc zróbmy to teraz. W wielu fabrykach, w których produkuje się towary spożywcze, znajdują się różnego rodzaju maszyny, np. wyparka próżniowa. Taki sprzęt znalazł co prawda zastosowanie również w pozostałych gałęziach krajowego oraz międzynarodowego przemysłu, ale, jak już nadmieniliśmy, skupiamy się tutaj jedynie na wspomnianym w tytule przykładzie. Tutaj więcej: .

Wyparka próżniowa to ogólnie rzecz ujmując sprzęt, który służy do zagęszczania różnego typu substancji. Znajdziemy go na terenie przedsiębiorstw, które trudnią się wyrobem dżemów śliwkowych, marmolad nisko słodzonych, soków malinowych. Z tego właśnie wynalazku korzysta też przemysł cukierniczy, a mleko, które stawiamy przed gośćmi również powstało przez zagęszczenie tego surowca w wyparce.

Następnym sprzętem, który stanowi obowiązkowy element wyposażenia wielu fabryk, w których produkuje artykuły spożywcze są liofilizatory. W tych maszynach przeprowadzany jest proces tzw. liofilizacji. Z grubsza rzecz biorąc polega on na zamrożeniu towaru, a następnie jego wysuszeniu. Dla przykładu, wspomniany proces produkcyjny zastosowano podczas produkcji kawy rozpuszczalnej. Dla zainteresowanych tematem: .

Pomimo tego że liofilizatory znalazły zastosowanie w zakładach chemicznych, a nawet w archeologii, to szary polak proces liofilizacji będzie łączył właściwie tylko i wyłącznie z procesem produkcji jego ulubionej kawy o smaku karmelu. A gotowy już artykuł trzeba właściwie przechowywać, ponieważ w przeciwnym razie ulegnie on zbryleniu. Przyczyna takiego zjawiska bywa prosta: proces liofilizacji powoduje, że dany produkt staje się higroskopijny, czyli bez trudu chłonie wilgoć.


Skruber K-415
Autor: www.donserv.p
Źródło: www.donserv.p
Przetwarzanie żywności na masową skalę jest teraz powszechną praktyką. Pomimo tego że dietetycy przestrzegają nas przed jedzeniem nazbyt przetworzonych produktów, to trudno wyobrazić sobie dom, w którym zabrakłoby takich towarów na kuchennych regałach. Najprawdopodobniej kawa świeżo mielona zaparzona w ekspresie jest o wiele zdrowsza niż ta granulowana, ale taki argument wcale nie przemawia do smakoszów kawy rozpuszczalnej.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer