Japońskie noże - informacja w pigułce

Europejska kuchnia od wielu lat stara się urozmaicić arsenał dań jak też rozmaitość smaków, czerpiąc, po raz następny w historii, po inspirację do krajów azjatyckich a także Japonii.




Tamtejsza kuchnia wyspecjalizowała się do tego stopnia, iż, razem z rozwojem trendów kulinarnych powstawały naraz specjalnie dla nich dedykowane noże i utensylia. W efekcie nowocześni Europejczycy, uwielbiający nowiny kosmopolici chętni do smakowych doświadczeń, czerpiący natchnienie z kuchni orientalnej – tajskiej, japońskiej – przejmowali oraz przejmują nadal charakterystyczne dla niej noże. Tak właśnie przyjęły się bezpieczne noże sirou kamo. Są to noże o tyle niebanalne. Cechą charakterystyczną noża jest niezwykle specyficzny, rozpoznawalny kształt ostrza. Krawędź krojąca jest prosta, natomiast grzbiet, , łączy się z nią łagodnym łukiem. Dzięki takowej budowie noża Miyabi 600 S to jeden z ukochanych noży do krojenia oraz szatkowania jarzyn i owoców (czytaj o miyabi 600 s). Doskonale nadaje się też do krajania mięsa bez kości.


Fototapety do kuchni, panele
Autor: www.przyklejkopety.com.pl
Źródło: www.przyklejkopety.com.pl


fototapeta


Wielu profesjonalnych kucharzy, chwytając Miyabi noże w dłoni, będzie w stanie z ich pomocą przyrządzić bardzo złożony jak też skomplikowany obiadek. Często słyszy się, iż nóż ów starczy za wszelakie inne – średnie a także duże – noże kuchenne. Miyabi noże urzekają wyjątkową ergonomią krojenia. Czy to siekanie, czy krojenia do siebie, czy też używanie techniki wysokiego albo niskiego cięcia nóż ten poradzi sobie wspaniale.




Do używania tego typu noży powinniśmy się jednak przyzwyczaić. Orientalny nóż wymaga od krającego otwarcia umysłu jak też wyćwiczenia techniki obsługiwania się nim. Staje się wtenczas perfekcyjnym przyrządem pomysłowego kucharza.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer